ACCT RA Service

  • General
  • Timetable
  • Jadual Waktu

Course Objective

The main objective of this course is to uplift and certify participants’ skills and knowledge in service works of residential air conditioner units. Participants will learn the cooling mechanisms of a residential air conditioner units, also the functions of each component based on the air conditioning cycle. This course will also provide participants the opportunity to understand the basic control, and the input and output functions of air conditioner components, and the process of component replacement. Participants will attain the techniques of using measuring instruments correctly and retrieve the measured data from the air conditioning system, as well as identifying data changes while unit is operating in abnormal conditions. This course will also provide guidance based on the service manual and error code that will help participants to identify the cause of malfunctions. Participants who pass the assessment will be awarded with the ACCT - RA Service Certificate.

Objektif Kursus

Objektif utama bagi kursus ini adalah untuk menaiktaraf dan pengiktirafan peserta dalam kemahiran dan pengetahuan dalam tata kerja servis penyaman udara kediaman. Peserta akan didedahkan dengan mekanisma penyejukan dalam penyaman udara kediaman. Peserta juga akan didedahkan dengan fungsi komponen penyaman udara kediaman berdasarkan kitaran sistem penyaman udara. Kursus ini akan memberi peluang kepada peserta untuk lebih memahami kawalan asas serta fungsi input dan output komponen penyaman udara, dan pengetahuan dalam proses pertukaran komponen tersebut. Peserta akan didedahkan dengan teknik penggunaan alat pengukuran dengan betul dan membuat pengukuran pada sistem penyaman udara serta mengenal pasti perubahan data semasa unit penyaman udara beroperasi dalam keadaan tidak normal. Panduan berasaskan servis manual dan kod ralat akan diberikan bagi membantu peserta mengenal pasti punca kerosakan penyaman udara dalam program ini. Peserta yang lulus penilaian tersebut akan dianugerahkan Sijil ACCT – RA Service.

Course Content for ACCT RA Service Course

Subjects Content
Basic Knowledge (Theory) Basic Knowledge of RA
Mechanism to operate the AC
Basic Knowledge of Control
Component Replacement
RA Control
Knowledge of Malfunction Diagnosis
Practical Installation Operation Data Measurement
Error Code Diagnosis
Operating Data Measurement While in Malfunctions

Kandungan Kursus ACCT RA Service

Subjek Kandungan
Pengetahuan Asas (Teori) Pengetahuan asas bagi RA
Mekanisme pengendalian AC
Pengetahuan asas kawalan
Penggantian komponen
Kawalan unit RA
Pengetahuan diagnosis untuk malfunction
Sesi Praktikal Pengukuran data operasi
Diagnosis kod error
Pengukuran data operasi semasa malfunction

Assessment for ACCT RA Service Course

Topics Scope of Assessment Method Percentage
Practical Practical for Service Hands on 60 %
Theory Service Knowledge Paper test 40 %

Penilaian bagi kursus ACCT RA Service

Topik Skop Penilaian Kaedah Peratusan
Praktikal Praktikal bagi kerja servis Amali 60 %
Teori Pengetahuan servis Kertas ujian 40 %

Certification

Upon completion of the course and pass the examination, the candidates will be awarded

ACCT e-certificate

Enrolment

Upon registration, all trainees will be given a working jacket


Note
Measurement for jacket size available in registration page

ACCT e-card


ACCT RA Service Course Timetable

Day 1

Time Agenda Allocated Time
8:00 am Participants arrival
Registration & Attendance record
Breakfast
60 min
9:00 am Orientation 30 min
9:30 am Lecture : Basic Knowledge of RA 30 min
10:00 am Lecture : Mechanism to operate the AC 60 min
11:00 am Lecture : Basic Knowledge of Control 60 min
12:00 pm Lecture : Component Replacement 60 min
1:00 pm Lunch & Prayers 60 min
2:00 pm Practice : Operation Data Measurement 240 min
5:00 pm Tidying up (5s) 30 min
5:30 pm Dismissed

Day 2

Time Agenda Allocated Time
8:00 am Participants arrival
Registration & Attendance record
Breakfast
60 min
9:00 am Lecture : RA Control 120 min
11:00 am Lecture : Knowledge of Malfunction Diagnosis 30 min
11:30 am Practice : Error Code Diagnosis 90 min
1:00 pm Lunch & Prayers 60 min
2:00 pm Practice : Operating Data Measurement While in Malfunctions 120 min
4:00 pm Assessment test 30 min
4:30 pm Assessment review 30 min
5:00 pm Closing ceremony
Photo session
30 min
5:30 pm Adjourned
Remark This timetable can be flexible depending on the actual situation and progress flow.

Jadual Kursus ACCT RA Service

Day 1

Masa Perkara Masa diperuntukkan
8:00 am Ketibaan peserta
Pendaftaran
Sarapan pagi
60 min
9:00 am Orientasi 30 min
9:30 am Teori : Pengetahuan asas RA 30 min
10:00 am Teori : Mekanisme kawalan AC 60 min
11:00 am Teori : Pengetahuan asas kawalan 60 min
12:00 pm Teori : Penggantian komponen 60 min
1:00 pm Makan tengahari dan rehat 60 min
2:00 pm Praktikal : Pengukuran data operasi 240 min
5:00 pm Mengemas (5S) 30 min
5:30 pm Bersurai

Day 2

Masa Perkara Masa diperuntukkan
8:00 am Ketibaan peserta
Pendaftaran
Sarapan pagi
60 min
9:00 am Teori : Kawalan RA 120 min
11:00 am Teori : Pengetahuan Diagnosis bagi Malfunction 30 min
11:30 am Praktikal : Diagnosis kod Error 90 min
1:00 pm Makan tengahari dan rehat 60 min
2:00 pm Praktikal : Pengukuran data operasi semasa unit dalam keadaan malfunction 120 min
4:00 pm Ujian Penilaian 30 min
4:30 pm Keputusan ujian 30 min
5:00 pm Majlis penutup
Sesi bergambar
30 min
5:30 pm Bersurai
Nota Masa tentatif boleh berubah bergantung kepada situasi keadaan sebenar.

Class Calendar

  • today
July 2024
July 2024
SMTWTFS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
       
Jul, 2024
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
KMN43-c - ADTEC-KMN
IP72-c - ILP-IP
more...
  • New Appointment
  • Go to today

Registration / Pendaftaran


CLICK HERE